Ковид 19 и Електронната търговия

Данни от проучване сред онлайн потребителите от 9 страни

Пандемията на COVID-19 ускори преминаването към по-цифров свят.

COVID-19 е изключително провокативен за бизнеса в световен мащаб и извежда на преден план специалната роля, която електронната търговия може да изиграе в тази криза и след това. В постпандемичното бъдеще, след COVID-19, безпрецедентният растеж на бизнеса за електронна търговия, според нас, ще наруши националните рамки за търговия на дребно и основите на международната търговия. Това от своя страна предоставя уникални възможности за растеж както в локален, така и в международен план.
Ерата на COVID-19 е една от най-големите кризи в съвременната история и дойде като огромен шок за здравните специалисти, правителства, предприятия и хора по света. Тъй като хората трябва да си стоят вкъщи и да бъдат социално дистанцирани, много предприятия и индустрии са изправени пред сериозни проблеми.
От друга страна, разпространението на цифровите технологии и интернет позволява на хората да продължават да се свързват и комуникират и по този начин компаниите могат да взаимодействат със своите клиенти, въпреки че са физически отдалечени.
Развитието на технологиите допълнително позволява на марките и търговците да продължават да продават своите продукти на клиентите си и да поддържат дори и частично своята бизнес дейност.
В този доклад ще откриете как потребителите в 9 държави са приели и преоткрили електронната търговия, за да могат да си купят продуктите, от които имат нужда.
Докладът разкрива, че особено в страни, където делът на активните онлайн купувачи е по-малък, хората се чувстват все повече насърчени да поръчват чрез онлайн магазини. И при много от тези пазари можем да очакваме, че потребителите ще продължат да пазаруват по този нов дигитален начин.
Тези бизнеси, които се справят с този труден период и успеят да създадат силно онлайн присъствие с дългосрочна перспектива, ще имат значително по-високи шансове за развитие в постпандемичното бъдеще.
Цели – Eдно от първите изследвания, проведено с цел да се изучи ефекта Ковид 19 върху потребителските нагласи в Бразилия , Китай, Германия, Италия, Република Корея, Русия, Южна Африка, Швейцария и Турция
Методология – Попълнени над 1800 въпросника, дата на изследването Юни 2020 г.
Обект на изследването – Интернет потребители над 16 години
Теми – Интернет активност, Култура, Електронна търговия

Какви са резултатите:

По-голямата част от участниците от Китай, Турция и Република Корея е обявила, че пазаруват онлайн по-често след появата на COVID-19. От друга страна, много по-малко потребители в развитите икономики на Германия и Швейцария са увеличили своите онлайн покупки. Наблюдава се тенденцията при икономики с по-малък дял на активните онлайн купувачи преди COVID-19 да се увеличава по-сериозно размера на онлайн пазаруването.
Тенденцията, която важи за всяка от изследваните страни е че онлайн търговията на потребителска електроника и IT продукти, роботи за дома, инструменти за градинарство и направи си сам, фармацевтичните и здравни продукти са всъщност категориите с най-голям ръст на активните потребители в следствие на COVID-19.
Секторите Козметика и Лична грижа, както и Храни и Напитки са категориите с най – активните онлайн потребители по време на пандемията.
По отношение на комуникационните платформи, потребителите в Германия, Италия, Русия, Южна Африка, Швейцария и Турция са увеличили употребата на Microsoft Teams и Zoom.
Използването на добре познати платформи като WhatsApp или Facebook Messenger остава относително постоянно.
В Китай, локално разработените комуникационни платформи доминират, водени от WeChat, последвани от Ding Talk.
Участниците във изследването от всички държави, посочват че са намалили средните си разходи за онлайн покупка за повече от категориите. Храна и Напитки, Книги и Медии, Инструменти, Градинарство и Направи си сам са единствените категории с увеличение.
Спадът е най-силно изразен при пътуванията и туризъм, потребителска електроника и IT продукти , както и модни аксесоари.
За повечето от участващите държави потребители използват предимно традиционни средства за плащане онлайн. Китайските потребители плащат основно с мобилни апликации катоAlipay или WeChat Pay. Швейцарските потребителите показват уникално предпочитание за плащане срещу фактура.
По-голямата част от анкетираните от всички страни предпочитат доставка до личен адрес на своите онлайн покупки.
Потребителите в Руската федерация често прибягват до вземане на техните поръчки от самите магазини за търговия на дребно.
По отношение на бъдещите канали за покупки, потребителите в Китай и Турция изразяват силно предпочитание към покупки по-често онлайн, отколкото във физически магазини.
Германски, италиански, швейцарски и руски потребители проявяват предпочитание към балансиран подход между дигиталната и физическата търговия на дребно.

Промените са тук, за да останат

Резултатите от проучването предполагат, че промените в онлайн дейностите вероятно ще надживеят пандемията COVID-19.
Повечето респонденти, особено тези в Китай и Турция, заявяват, че ще продължат да пазаруват онлайн и да се фокусират върху основни продукти в бъдеще.
Потребители от сега развиващи се икономики се очаква да пазаруват повече онлайн след периода на COVID-19. В тези страни използването на Интернет за намиране на информация, свързана със здравето, също се очаква се да се увеличи.
„В света след COVID-19, несравнимият растеж на електронната търговия ще наруши националните и международни рамки за търговия на дребно“, заяви Карло Терени, президент на Асоциацията за електронна търговия на NetCommSuisse.

Инфографика