Category: Блог

Топ потребителски стоки, които си заслужава да купим на черен петъкТоп потребителски стоки, които си заслужава да купим на черен петък

Огромен брой потребители спират да пазаруват каквото и да е в края на лятото, за да натрупат максимално спестявания, които шеметно да похарчат през идния черен петък. Това са не просто хора, които са вманичаени на тема шопинг или на предаването Спестовници, но са и хора с конкретни нужди от конкретни продукти, желаещи да закупят най-доброто за най-добрата цена. Обикновено, практичният потребители си прави списък с най-добрите сайтове за пазаруване по време на черен петък (от българските ние лично предлагаме Fashion days,защото тази година са замислили страхотни кампании), а други – с топ желаните стоки. Мнозина обаче купуват на поразия – включително и неща, които не им трябват, а също и такива, които съвсем не са изгодни. И тъй като тазгодишният черен петък е само на няколко дни разстояние, решихме да ви споделим кои всъщност, са стоките, които наистина си заслужава да купим на черен петък:
Мобилни телефони, таблети  и всякакви джаджи👈
Като цяло, идеята за черен петък се заражда именно около идеята за разпродажба на стари модели и промоционални цени за дебюта на най-новите стоки именно от технологичната сфера. Ето защо, и до ден днешен, на черен петък най-много се търсят именно таблети и всякакви джаджи – мобилни устройства, хардуер и софтуер, видео игри, конзоли, периферии и т.н.И да, те, определено, си заслужават да се купят на черен петък, защото цените им падат с близо до 80%. 
Дрехи, обувки, аксесоари и всякакви модни стоки👈
Факт е, че това са най-купуваните стоки онлайн напоследък. Ето защо никой уважаващ себе си магазин за дрехи, обувки и аксесоари не пропуска да стане част от годишния черен петък. Друг е въпросът обаче, че модните стоки не винаги се оказват толкова изгодни. Трябва да сте особено внимателни при избора на оферти за дрехи и аксесоари през черния петък, тъй като те са прекалено много на брой и да попаднеш на така наречените измамни намеления е прекалено възможно. 
Бебешки стоки
Не сме сигурни, че намаленията са чак толкова големи като при технологичните стоки, но е факт, че днешните бебешки стоки сами по себе си са си много скъпи и голяма част от родителите едвам смогват за основните, какво да говорим за някакви допълнителни аксесоари и принадлежности. Ето защо и най-малката отстъпка от 10, 20 или 30% е добре дошла за един млад родител. Точно затова и смятаме, че на черен петък си струва да купите я бебешка количка, я кошара, я сума ти играчки, които да подарявате на детето една по една през идната година. 
Маркови и луксозни стоки👈
Става въпрос за наистина скъпи и луксозни марки, които реално погледнато, през останалото време от годината дори нямате намерение да погледнете в магазина. Един черен петък обаче би могъл да направи напълно достъпна цената на луксозна украса за дома, на скъпите маркови часовници и т.н. 
А вие какво мислите да си купите през тазгодишния черен петък

Ковид 19 и Електронната търговияКовид 19 и Електронната търговия

Данни от проучване сред онлайн потребителите от 9 страни

Пандемията на COVID-19 ускори преминаването към по-цифров свят.

COVID-19 е изключително провокативен за бизнеса в световен мащаб и извежда на преден план специалната роля, която електронната търговия може да изиграе в тази криза и след това. В постпандемичното бъдеще, след COVID-19, безпрецедентният растеж на бизнеса за електронна търговия, според нас, ще наруши националните рамки за търговия на дребно и основите на международната търговия. Това от своя страна предоставя уникални възможности за растеж както в локален, така и в международен план.
Ерата на COVID-19 е една от най-големите кризи в съвременната история и дойде като огромен шок за здравните специалисти, правителства, предприятия и хора по света. Тъй като хората трябва да си стоят вкъщи и да бъдат социално дистанцирани, много предприятия и индустрии са изправени пред сериозни проблеми.
От друга страна, разпространението на цифровите технологии и интернет позволява на хората да продължават да се свързват и комуникират и по този начин компаниите могат да взаимодействат със своите клиенти, въпреки че са физически отдалечени.
Развитието на технологиите допълнително позволява на марките и търговците да продължават да продават своите продукти на клиентите си и да поддържат дори и частично своята бизнес дейност.
В този доклад ще откриете как потребителите в 9 държави са приели и преоткрили електронната търговия, за да могат да си купят продуктите, от които имат нужда.
Докладът разкрива, че особено в страни, където делът на активните онлайн купувачи е по-малък, хората се чувстват все повече насърчени да поръчват чрез онлайн магазини. И при много от тези пазари можем да очакваме, че потребителите ще продължат да пазаруват по този нов дигитален начин.
Тези бизнеси, които се справят с този труден период и успеят да създадат силно онлайн присъствие с дългосрочна перспектива, ще имат значително по-високи шансове за развитие в постпандемичното бъдеще.
Цели – Eдно от първите изследвания, проведено с цел да се изучи ефекта Ковид 19 върху потребителските нагласи в Бразилия , Китай, Германия, Италия, Република Корея, Русия, Южна Африка, Швейцария и Турция
Методология – Попълнени над 1800 въпросника, дата на изследването Юни 2020 г.
Обект на изследването – Интернет потребители над 16 години
Теми – Интернет активност, Култура, Електронна търговия

Какви са резултатите:

По-голямата част от участниците от Китай, Турция и Република Корея е обявила, че пазаруват онлайн по-често след появата на COVID-19. От друга страна, много по-малко потребители в развитите икономики на Германия и Швейцария са увеличили своите онлайн покупки. Наблюдава се тенденцията при икономики с по-малък дял на активните онлайн купувачи преди COVID-19 да се увеличава по-сериозно размера на онлайн пазаруването.
Тенденцията, която важи за всяка от изследваните страни е че онлайн търговията на потребителска електроника и IT продукти, роботи за дома, инструменти за градинарство и направи си сам, фармацевтичните и здравни продукти са всъщност категориите с най-голям ръст на активните потребители в следствие на COVID-19.
Секторите Козметика и Лична грижа, както и Храни и Напитки са категориите с най – активните онлайн потребители по време на пандемията.
По отношение на комуникационните платформи, потребителите в Германия, Италия, Русия, Южна Африка, Швейцария и Турция са увеличили употребата на Microsoft Teams и Zoom.
Използването на добре познати платформи като WhatsApp или Facebook Messenger остава относително постоянно.
В Китай, локално разработените комуникационни платформи доминират, водени от WeChat, последвани от Ding Talk.
Участниците във изследването от всички държави, посочват че са намалили средните си разходи за онлайн покупка за повече от категориите. Храна и Напитки, Книги и Медии, Инструменти, Градинарство и Направи си сам са единствените категории с увеличение.
Спадът е най-силно изразен при пътуванията и туризъм, потребителска електроника и IT продукти , както и модни аксесоари.
За повечето от участващите държави потребители използват предимно традиционни средства за плащане онлайн. Китайските потребители плащат основно с мобилни апликации катоAlipay или WeChat Pay. Швейцарските потребителите показват уникално предпочитание за плащане срещу фактура.
По-голямата част от анкетираните от всички страни предпочитат доставка до личен адрес на своите онлайн покупки.
Потребителите в Руската федерация често прибягват до вземане на техните поръчки от самите магазини за търговия на дребно.
По отношение на бъдещите канали за покупки, потребителите в Китай и Турция изразяват силно предпочитание към покупки по-често онлайн, отколкото във физически магазини.
Германски, италиански, швейцарски и руски потребители проявяват предпочитание към балансиран подход между дигиталната и физическата търговия на дребно.

Промените са тук, за да останат

Резултатите от проучването предполагат, че промените в онлайн дейностите вероятно ще надживеят пандемията COVID-19.
Повечето респонденти, особено тези в Китай и Турция, заявяват, че ще продължат да пазаруват онлайн и да се фокусират върху основни продукти в бъдеще.
Потребители от сега развиващи се икономики се очаква да пазаруват повече онлайн след периода на COVID-19. В тези страни използването на Интернет за намиране на информация, свързана със здравето, също се очаква се да се увеличи.
„В света след COVID-19, несравнимият растеж на електронната търговия ще наруши националните и международни рамки за търговия на дребно“, заяви Карло Терени, президент на Асоциацията за електронна търговия на NetCommSuisse.

Инфографика

Онлайн пазаруване 2020Онлайн пазаруване 2020

black friday

Както знаем през 2020 положението не е розово и в дълги периоди от време се препоръчваше да не се излиза навън. Затова хората все повече пазаруват онлайн. Вече по-голяма част от населението на света предпочита да пазарува по интернет, заради ситуацията с коронавируса. А също е и по-лесно, удобно и има повече избор отколкото да отидеш в магазин. Очаква се засилено онлайн пазаруване и по време на черен петък 2020. По принцип хората и преди са пазарували онлайн, затова са се създавали все повече и повече сайтове за пазаруване на: чанти, дрехи, шапки, пособия за училище, и много други неща. Заради това обаче офлайн магазините губят пари, защото няма клиенти. Не само собствениците на магазини са засегнати от кризата, ами и много други професии като брокери, спортисти, актьори и други. И всичко това е заради този коронавирус, който всички се надяваме възможно най-скоро да свърши. Все пак ситуацията сега е по нормална, отколкото през началото на май. Да се надяваме по-скоро да дойде денят, в който хората ще бъдат по-спокойни и ще се върнат отново към нормалния си начин на живот.

Какво е черен петък или Black FridayКакво е черен петък или Black Friday

Черен петък (на английски: Black Friday) в съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността, който е възприет за начало на коледния пазар.
На този ден обикновено се предлага намаление на цените на стоките и чувствителните към изгодата американци започват лудо пазаруване. Много работодатели отчитат интереса на своите подчинени и дават свободен ден на служителите във фирмата. В Черния петък магазините отварят много рано — около 5 сутринта, а някои най-големи търговски вериги — даже в полунощ.
Интересът на потребителите към Черния петък постоянно нараства, което личи от класацията на 10-те дни в годината с най-големи продажби:

  • между 1993 и 2001 г. денят е заемал между 5-то и 10-място;
  • през 2002 и 2004 г. този ден е на второ място;
  • през 2003 и 2005 г. – денят е на първо място по продажби.


Терминът „Черен петък“ за пръв път се появява във Филаделфия в началото на 1960-те години. С него служители на местната полиция са наричали петъка след Деня на благодарността заради големите задръствания по пътищата.
Няколко неправителствени организации считат за изключително вреден стреса през този ден. Ето защо през 1997 г. тези организации призовават американците денят да се превърне в Ден без покупки.

Черен петък през 2024 г. е 29 ноември, петък !

Черен петък

Любопитно за BLACK FRIDAYЛюбопитно за BLACK FRIDAY

ЧЕРЕН ПЕТЪК 2015 в AMAZON

Черният петък за световния американски онлайн търговец на дребно Amazon ще започне по-рано. Обикновено това е 28 ноември, денят след Деня на благодарността, който се възприема за начало на коледното пазаруване. Тази година обаче компанията обяви, че черният петък ще започне седмица по-рано – на 20 ноември.Нови сделки ще се добавят на всеки пет минути в продължение на осем дни, информира USA Today.В полунощ – нощта на четвъртък срещу петък, гигантът за онлайн пазаруване на дребно ще пусне 10 от своите „Сделки на деня“. Традиционно компанията ще предложи хиляди специални сделки, като притежателите на Amazon Прайм акаунти получават предимство и ще могат да видят голяма част от обявените намаления 30 минути преди обикновените потребители на сайта.

ВНИМАВАЙТЕ С ЧЕРНИЯ ПЕТЪК
Председателят на КЗП Димитър Маргаритов предупреди потребителите да бъдат бдителни за примамливите оферти на предстоящия “черен петък” на 27 ноември.
“Ние ще следим пазара, но и самите потребители би трябвало да не се осланят единствено на това, че виждат една много примамлива цифра в проценти, а винаги да направят една по-детайлна сметка за това какъв разход ще извършат и дали действително си заслужава покупката”, коментира той пред телевизия Bulgaria On Air.
Комисията за защита на потребителите ще проверява Коледните базари в цялата страна.
“Ние ще присъстваме активно навсякъде, където се осъществява търговия, насочена към потребителите, особено в навечерието на множеството празници, които предстоят, и се надяваме, че това ще допринесе да има по-малко нарушения”, обясни той.
Ще проследим също дали анонсите са коректни и дали са посочени в офертата всички съществени елементи на пътуването и разходи, включително и допълнителни, които биха могли да бъдат извършени в хода на пътуването, поясни Маргаритов.
Прочети още на: http://www.dnes.bg/business/2015/11/17/cheren-petyk-chudesno-no-ne-ostaviaite-da-vi-zabludiat.283518
Прочети още на: http://www.dnes.bg/business/2015/11/17/cheren-petyk-chudesno-no-ne-ostaviaite-da-vi-zabludiat.283518
ПЪРВИ РЕЗУЛТАТИ ЗА BLACK FRIDAY 2014 за EMAGСтарта на Black Friday на eMAG.bg отбеляза впечатляващи резултати. Кампанията започна точно в 7:26ч., на секунда се продаваха по 20 продукта а посетителите на eMAG.bg в старта на кампанията бяха 100 000 – това е капацитетът на едни от най-големите стадиони в света.

3 часа след старта са продадени 70 000 продукта, с което Black Friday на eMAG за момента надмина резултатът постигнат за цял ден по време на кампанията през 2013 г.

Прочетете повече на http://blog.emag.bg/pyrvi-rezultati-ot-black-friday-2/