Още за черния петък

За Черния петък (Black Friday), който трябва да се осъществи на 27 ноември, сме констатирали, че в огромния брой случаи правилата се спазват и намаленията ще бъдат действителни. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. 

Все пак Маргаритов алармира, че извън Черния петък, има доста случаи при малки търговци и големи вериги, в които се анонсират намаления, които не отговарят на действителността. Това става, когато търговецът вдига цената на продукта няколко дни преди да анонсира съответния процент намаление. Когато го направи е ясно, че това не е действителният процент намаление, съгласно старата цена, на която е продавана стоката. От КЗП уточняват, че има изискване по закон стоката да бъде продавана поне 30 дни, за да може процентът намаление, който ще бъде извършено от търговеца да е релевантно. Друга нелоялна практика на търговците е свързана с промоции за стоки, за които после се оказва, че не са с достатъчна наличност в търговската мрежа. Това се прави с цел подмамване на потребителите в определени търговски обекти, идвайки на място те са склонни да си купят други неща на по-високи цени. 

КЗП е забранила продажбата на 112 вида стоки, преди всичко свързани с деца, електрически уреди и стоки за шега. Освен това председателят на комисията се похвали, че условията, в които се предоставят услуги в некатегоризирани сектори намаляват с около 50%. С около 37% са намалели нарушенията в онлайн търговията.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4388507/